Socratisch Café online: Conformeren

Geplaatst op Geupdate op

Je conformeren, je gedragen naar de omstandigheden, je schikken naar, ja naar wat?

Je aanpassen aan, aan de meerderheid, aan degene met meer macht, meer kennis of meer aanzien?

We conformeren ons in allerlei omstandigheden, aan (in)formele regels, aan groepsnormen, aan hoe we denken dat het hoort. Om niet op te vallen, om niet buiten de boot te vallen, om “erbij” te horen, om aardig gevonden te worden, om geen spelbreker te zijn, om geen problemen te veroorzaken……

We conformeren ons om iets te kunnen leren. Aan de regels van een taal. Aan de regels van het spel of de sport. Aan de regels van het verkeer. Aan afspraken om op elkaar te kunnen rekenen……

We conformeren ons bewust, maar regelmatig ook onbewust, gaan we mee in de stroom…

Zeker als er een beroep op ons gedaan wordt vanuit iets wat “groter is dan onszelf” je te conformeren ten behoeve van de gemeenschap, vergt het moed, vastberadenheid en goede argumenten om je niet te conformeren. Kunnen conformeren en zelf kritisch blijven nadenken samengaan? Hoe zit dat eigenlijk met conformeren en ervaren vrijheid?

Kan ‘conformeren’ ook een deugd zijn? Wat is dan de juiste maat daarvan, is er een ‘gulden middenweg’ en hoe ziet dat eruit?

Tijdens dit socratisch gesprek doen we onderzoek naar conformeren, wanneer deed je het, waarom deed je het, had je argumenten om het doen, was niet conformeren ook een optie?

Hoe voelde het om je te conformeren, gaf je iets op, kreeg je er iets voor terug? Is het belangrijk dat er een balans van geven en nemen is? Merkte(n) de ander(en) op dat je je conformeerde, of liet je het merken? Hoe kijk je erop terug, wat het ok om te doen, deed je het uit vrije wil of voelde je een verplichting? Tot slot wat was het nu precies waaraan je je conformeerde?

Ken uzelve, het wordt weer een uitdagend zelfonderzoek.

In het Socratisch Café onderzoeken we een vraag aan de hand van recente en afgeronde persoonlijke ervaringen. Door luisteren, doorvragen, verdiepen en aanscherpen krijgen we de gebeurtenis helder. Wat gebeurde er precies en wat maakt dat je dit ‘conformeren’ noemt?

In de traditie van Socrates stellen we ons oordeel uit, onderzoeken we argumenten en proberen de essentie te raken. Dit digitale Café is een samenwerking tussen Socratisch Café Utrecht, Socratisch Café  Zwolle  en Socratisch Café Eindhoven.

Op woensdag 16 februari van 19.15- 21.45 uur ben je,  via zoom op de juiste plek om dit socratisch gesprek te voeren.

We starten  met de gehele groep, vervolgens gaan we in kleine groepen onder leiding van een gespreksleider uiteen om aan het einde gezamenlijk te eindigen.

In elke groep is plaats voor 5 deelnemers. We werken met zes gespreksleiders, dat betekent dat er ruimte is voor 30 deelnemers. We werken op volgorde van inschrijving dus laat zo snel als mogelijk weten of je deelneemt, dit kan tot 9 februari via mailadres: maypenders@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s