Socratisch Café Utrecht 15 juni 2022: Wat is vriendschap?

Geplaatst op

Goeie vrienden, komt niemand tussen
Goeie vrienden, zijn nooit alleen

(Double DJ’s)

Als kind had ik een vriend waarmee ik alles deed
Als hij begon te vechten, dan vocht ik met hem mee
Als ik in het water sprong, dook hij er achteraan
Een mooiere vriendschap, kon er in m’n ogen niet bestaan

(het Goede Doel)

Jij bent echt een vriend om op te bouwen
Alles wat je doet of wat je zegt dat is oprecht
Haast om van te houden
Aan jou ben ik gehecht

(Jan Smit)

‘Omdat hij het was: omdat ik het was.’

(Montaigne, 16de eeuw)

Ieder mens heeft vrienden en vriendinnen, sommige al heel lang, andere van kortere duur. We hebben allemaal wel eens momenten in vriendschappen waarbij we denken dat die persoon niet echt een vriend is of vriendin is. Misschien laat je dan de vriendschap verwateren, misschien ga je het gesprek aan. Maar is altijd wel een moment waarop je denkt… ben jij eigenlijk wel een vriend?

Maar wat is vriendschap eigenlijk? Een mogelijke definitie is: een (niet seksuele) relatie tussen twee of meer mensen, van hetzelfde of van verschillend geslacht. Maar wat is het nog meer? Is er een verschil tussen vrienden en echte vrienden? Waar is vriendschap op gebaseerd? Op een gemeenschappelijke achtergrond? Een gemeenschappelijke geschiedenis? Kun je vrienden worden met mensen die een geheel andere achtergrond hebben? Heb je veel tijd nodig om vrienden te worden? Is vriendschap altijd gebaseerd op wederzijds vertrouwen? Heeft een vriendschap nut of juist niet? Is vriendschap volgzaamheid? Waarom verbreek je een vriendschap?

In het Socratisch Café onderzoeken we een vraag aan de hand van recente en afgeronde persoonlijke ervaringen. Door luisteren, doorvragen, verdiepen en aanscherpen krijgen we de gebeurtenis helder. Wat gebeurt er precies en wat maakt dat je dit ‘vriendschap’ noemt? In de traditie van Socrates stellen we ons oordeel uit, onderzoeken we argumenten en proberen de essentie te raken.

Ter voorbereiding van het socratisch café willen we je vragen om na te denken over een casus, iets wat jij recentelijk hebt meegemaakt, rond het thema vriendschap en waarvan je de achterliggende gedachtes en argumenten wilt onderzoeken

15 juni 2022
Maliebaan 45, Utrecht
Start 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Kosten : 10 euro
Studenten: 7,50 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s