Socratisch café online: Twijfel 9 november

Geplaatst op Geupdate op

Iedereen heeft wel eens twijfel ervaren. Maar wat is het precies? Twijfel kan je overvallen, kan je verlammen, kan je helpen. Twijfel kan een kracht zijn en een zwakte. Twijfel is het niet kunnen kiezen tussen mogelijkheden. De stam twij- is etymologisch verwant aan het woord voor het getal twee.

Zijn mensen die twijfelen té perfectionistisch of faalangstig. Moet je dan maar snel van de twijfel af? Of ben je ‘de eeuwige twijfelaar’ die niet kan kiezen? Is de twijfel misschien machtiger dan jij zelf? We zeggen wel: ‘de twijfel maakte zich van hem meester’.

Is er ook een gezonde twijfel of zit twijfel alleen maar in de weg om je doelen te bereiken?

Zou twijfel ook een voorstadium van verandering kunnen zijn, van groei en nieuwe inzichten? Is het een toestand waar je voortdurend naar zou moeten reiken?

Ervaren we dit ook zo? Is de twijfel achteraf bezien van waarde geweest?

Is er een grens aan twijfelen?

Brengt twijfel je altijd verder?

Wie bepaalt de waarde van twijfel?

Heb je controle over twijfel?

’De niet genomen weg’, door Robert Frost

Twee wegen scheidden in een geel woud,

En spijtig was ik een eenzame reiziger

Die niet beide volgen kon, lang stond ik

En bekeek er één zo ver als ik kon

Tot waar hij afboog in het kreupelhout;

In het socratisch gesprek willen we functioneel twijfelen. Dat betekent niet in het wilde weg twijfelen, maar twijfelen rondom een concrete en relevante kwestie om tot nieuwe en betere inzichten te komen. We nodigen u van harte uit voor een gesprek vol twijfels in het volgende online Socratisch Café.

In een socratische gesprek onderzoeken we een vraag aan de hand van recente en afgeronde persoonlijke ervaringen. Door luisteren, doorvragen, verdiepen en aanscherpen krijgen we de gebeurtenis helder. Heb jij niet al te lang geleden iets meegemaakt dat je twijfel zou kunnen of willen noemen? Wat gebeurde er precies en wat maakte dat je het twijfel noemde? In de traditie van Socrates stellen we ons oordeel uit, onderzoeken we argumenten en proberen de essentie te raken.

Ter voorbereiding van het online socratische gesprek willen we je vragen om na te denken over een casus, iets wat jij recentelijk hebt meegemaakt (een gebeurtenis met een kop en een staart waar jij zelf een handelend optreden in had) waarbij twijfel aan de orde was en waarvan je wilt onderzoeken wat de achterliggende gedachten en argumenten waren.

Dit digitale Café is een samenwerking tussen Socratisch Café Utrecht, Socratisch Café  Zwolle  en Socratisch Café Eindhoven.
 
Als je je hebt aangemeld en je hebt een bevestiging ontvangen ben je op woensdag 9 november van 19.15- 21.45 uur,  via zoom op de juiste plek om dit socratisch gesprek te voeren.
 
We starten  met de gehele groep en vervolgens gaan we in kleine groepen onder leiding van een gespreksleider uiteen om aan het einde gezamenlijk te eindigen.
 
Aanmelden:
In elke groep is plaats voor 5 deelnemers. We werken met vijf gespreksleiders, dat betekent dat er ruimte is voor 25 deelnemers. We werken op volgorde van inschrijving dus laat zo snel als mogelijk weten of je deelneemt, dit kan tot 7 november alleen via mailadres: maypenders@gmail.com , Reacties die geplaatst worden op deze website worden niet gelezen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s