Socratisch café online: Bestemming 14 september

Geplaatst op

‘Wie zijn bestemming kent, vindt de weg’, is een uitspraak van Lao Tse.

‘Al lopende maak je de weg’, staat in een gedicht van Antonio Machado.

‘Bestemming bereikt’. Als de routeplanner correct is, kun je nu stoppen en uitstappen. Veel mensen gingen of gaan dit jaar weer op reis, met of zonder routeplanner. Maar wanneer hebben ze hun bestemming bereikt? Wat is hun bestemming? Is dat het doel van de reis, of ligt in het reizen zelf het doel?

Laten we bestemming ruimer opvatten dan enkel het doel van een vakantietrip. Het woordenboek spreekt van ‘lotsbestemming’, wat iemand door het lot gegeven is. Ligt jouw (lots)bestemming vast?  We zeggen ook: dat is je voorland. Wil dat zeggen dat je daarvoor bestemd bent? Bestaat er een uitweg in de bestemming?

We spreken immers over lotsbestemming, destinatie, fatum. Dat klinkt als gebeiteld in steen, maar is dat zo? Als we over ‘bestemmingsplannen’ spreken, bedoelen we dat daarin functies toegewezen zijn aan bepaalde gebieden. Je kunt daar bezwaar tegen indienen en dan blijkt dat de bestemming niet altijd vast ligt. Wie of wat bepaalt de bestemming?

Wanneer denk je dat iets je bestemming is? Ga jij alléén daarover? Of hebben anderen daar een stem in? Wordt de bestemming bepaald door opvoeding, cultuur, je relaties? Wanneer heb je je eigenlijk bestemming bereikt? Of ben je ergens voor bestemd?

‘Vertrokken met onbekende bestemming’. Kan dat eigenlijk wel, met onbekende bestemming vertrekken? Misschien onbekend voor anderen, maar is het dat ook onbekend voor jezelf? Moet je de bestemming weten of kennen? Of vindt de bestemming jou?

Heb je zelf een ervaring waarbij je vaststelde dat je je bestemming had bereikt? Of juist niet? Heb je wel eens een lotsbestemming ervaren? Kreeg je ineens de ervaring dat je ergens voor bestemd was? Het lijkt geen eenvoudig begrip, bestemming. Genoeg reden om onder de loep te nemen bij het volgende online Socratisch Café.

In een socratische gesprek onderzoeken we een vraag aan de hand van recente en afgeronde persoonlijke ervaringen. Door luisteren, doorvragen, verdiepen en aanscherpen krijgen we de gebeurtenis helder. Heb jij niet al te lang geleden iets meegemaakt dat je ‘bestemming’ zou kunnen of willen noemen? Wat gebeurde er precies en wat maakte dat je de ‘bestemming’ noemde? In de traditie van Socrates stellen we ons oordeel uit, onderzoeken we argumenten en proberen de essentie te raken.

Ter voorbereiding van het socratische gesprek willen we je vragen om na te denken over een casus, iets wat jij recentelijk hebt meegemaakt, waarbij ‘bestemming’ aan de orde was en waarvan je wilt onderzoeken wat de achterliggende gedachtes en argumenten waren.

Dit digitale Café is een samenwerking tussen Socratisch Café Utrecht, Socratisch Café  Zwolle  en Socratisch Café Eindhoven.

Als je je hebt aangemeld en je hebt een bevestiging ontvangen ben je op woensdag 14 september van 19.15- 21.45 uur,  via zoom op de juiste plek om dit socratisch gesprek te voeren.

We starten  met de gehele groep en vervolgens gaan we in kleine groepen onder leiding van een gespreksleider uiteen om aan het einde gezamenlijk te eindigen.

Aanmelden:

In elke groep is plaats voor 5 deelnemers. We werken met vijf gespreksleiders, dat betekent dat er ruimte is voor 25 deelnemers. We werken op volgorde van inschrijving dus laat zo snel als mogelijk weten of je deelneemt, dit kan tot 7 september alleen via mailadres: maypenders@gmail.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s