Socratisch Café Utrecht 21 september 2022: Smaak

Geplaatst op

Ondanks dat er over smaak niet te twisten valt (volgens t gezegde), is smaak wel een indringend thema. Wat we mooi, lelijk, normaal, lekker, …. vinden is mogelijk persoonlijk, maar niet neutraal.

In het “uiten van jezelf” kies je vaak n hoop attributen, naar jouw smaak, die daar bij horen. Stijl van kleden, haardracht, bril, inrichting van je huis, tot misschien wel mensen je wel / niet tot je vrienden en kennissenkring rekent. Is het nu zo dat hoe jij je smaakvol wilt presenteren, met dat alles wat je om je heen verzamelt inderdaad de expressie is van wie en wat je bent?  

In hoeverre is smaak verweven met wie je bent, met de expressie van jouw individualiteit? Of is het eigenlijk de smaak van het groepje waar je bij wilt horen en wat heeft dat met smaak te maken?

Waar begint en waar eindigt smaak? Waar gaat het om politieke, ethische, ecologische keuzes en is het dan nog steeds zo dat daar niet over te twisten valt? Wat is de relatie van jouw smaak met opvattingen, met waarden, met normen?

Kunnen we gewoon eten wat we lekker vinden, kopen wat we mooi vinden zolang we het kunnen betalen, kunnen we gewoon afwijzen wat we lelijk vinden, of wat we niet in onze buurt willen hebben?

Hoe politiek is smaak of gaat het dan niet meer over smaak maar over iets anders?

In het socratisch café Gaan we op basis van persoonlijke ervaringen met elkaar in dialoog en op onderzoek naar wat smaak nu eigenlijk inhoudt. Valt er toch over smaak te twisten?

Ter voorbereiding van het socratisch café willen we je vragen om na te denken over een casus, iets wat jij recentelijk hebt meegemaakt, rond het thema smaak, waarvan je de achterliggende gedachtes en argumenten wilt onderzoeken

21 september 2022
Maliebaan 45, Utrecht
Start 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Kosten : 10 euro
Studenten: 7,50 euro

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s