Socratisch Café Utrecht 16 november 2022: Delen

Geplaatst op

Op 11 november is het feest van Sint Maarten, schutspatroon van Utrecht. Het is een feest van delen, omdat Sint Maarten zijn mantel deelde met een bedelaar. Maar wat is delen eigenlijk? Wat zou je kunnen delen? Bezit, kennis, kennissen, je huis, je netwerk? Is het onvoorwaardelijk of verwacht de delende er iets voor terug? Moet de ontvanger dankbaar zijn voor wat gedeeld is? Verleent de delende een gunst als hij iets deelt? Is de delende dankbaar dat hij de mogelijkheid heeft iets te delen?
Heeft de ander, de ontvanger van het gedeelde, iets te zeggen over wat wordt gedeeld?

Mag de bedelaar zeggen dat hij niet een deel maar de hele mantel wil? Gaat het gedeelde over naar de ander, of blijft er iets bij de deler over. Wie bijvoorbeeld kennis of kennissen (zijn netwerk) deelt, behoudt de kennis en het netwerk. Wat is er dan feitelijk gedeeld? Blijft er altijd iets over bij de delende, of is delen hetzelfde als geven?

‘Eerlijk zullen we alles delen’ is een gezegde. Waarom zou je delen? Mag iemand de kennis die jij met hem deelt gebruiken voor eigen gewin? Geef je door te delen je eigen belang op?

In het Socratisch Café onderzoeken we een vraag aan de hand van recente en afgeronde persoonlijke ervaringen. Door luisteren, doorvragen, verdiepen en aanscherpen krijgen we de gebeurtenis helder. Wat gebeurt er precies en wat maakt dat je dit ‘delen’ noemt? In de traditie van Socrates stellen we ons oordeel uit, onderzoeken we argumenten en proberen de essentie te raken.

Ter voorbereiding van het socratisch café willen we je vragen om na te denken over een
casus, iets wat jij recentelijk hebt meegemaakt, rond het thema ‘delen’ waarvan je de
achterliggende gedachtes en argumenten wilt onderzoeken

16 november 2022
Maliebaan 45, Utrecht
Start 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Kosten : 10 euro
Studenten: 7,50 euro

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s