Op zoek naar de rede (dialectica)

Geplaatst op Geupdate op

platoOver de Socratische dialoog en andere vormen van dialoog en hun rol in organisaties is inmiddels heel wat literatuur beschikbaar. We geven hier een selectie. Dit boek is een vervolg op het boek van Jos Kessels, Socrates op de markt. Een goede algemene inleiding op de kunst van het voeren van dialogen is (ondanks de titel) het boek van Michael Kahn, De Tao van het gesprek. Praktisch zijn ook de boeken van Dixon en Ellinor & Gerard. Theoretischer is het boek van Bill Isaacs, een van de voortzetters van de dialoogvorm die door David Bohm is ontwikkeld. Bohm’s korte werkje On dialogue is nog steeds een inspirerende tekst, evenals de transscriptie van een weekend seminar met hem over dialoog, Unfolding Meaning. Uit diezelfde traditie stamt het leesbare en praktische artikel van Schein. Praktisch is ook het boekje van Verhoeven en IJsselsteijn, De kunst van het vragenstellen. Filosofischer is Nelson, De socratische methode, waarin naast de praktische ambities van deze pionier vooral de neokantiaanse herinterpretatie van Plato en Socrates centraal staat. Praktischer, maar wel met een flinke dosis theorie, uit de hoek van Habermas, is het boek van Martin Hetebrij, Communicatief Management. Wie zich aan het oorspronkelijke filosofische werk wil wagen, de socratische dialogen van Plato, kan het beste beginnen met de Apologie. Die tekst is ook voor beginners leesbaar en geeft een treffende schets van Socrates’ opvatting over de rol van filosofie in de samenleving. Een goede inleiding op het werk van Plato is Decorte, De uitgelezen Plato.

– Bohm, David (1985), Unfolding Meaning. A weekend of dialogue with David Bohm. Ark Paperbacks, London.
– Bohm, David (1996), On dialogue. Routledge, New York.
Decorte, Jos (2000), De uitgelezen Plato. Samengesteld en ingeleid door Jos Decorte. Lannoo/Boom, Amsterdam.
– Dixon, Nancy (1998). Dialogue at work. Making talk developmental for people and organizations. Lemos & Crane, London.
Ellinor, Linda & Glenna Gerard (1998). Dialogue. Rediscover the transforming power of conversation. John Wiley & Sons, New York.
– Hetebrij, Martin (2000), Communicatief Management. Tussen macht en communicatie. Samsom, Alphen aan den Rijn.
Isaacs, William (1999). Dialogue and the art of thinking together. Currency, New York.
– Kahn, Michael (1995). De TAO van het gesprek. De kunst van het luisteren. Rainbowpocket, BZZToH, ’s Gravenhage.
– Kessels, Jos (1997), Socrates op de markt, filosofie in bedrijf. Boom, Amsterdam. Nelson, L. (1994). De socratische methode. Inleiding en redactie Jos Kessels. Boom, Meppel, Amsterdam.
– Schein, E.H. (1994). Over dialoog, cultuur en het leren in organisaties. HRM-select, 3: 23-33.
– Verhoeven, Willem en Henk IJsselsteijn (1997). De kunst van het vragenstellen. Associatie voor Coaching, Aarle Rixtel.
Win, X. de, (1980), Plato, Verzameld Werk, vertaald door Xaveer de Win. Ambo, Baarn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s