Vrijmoedig spreken (retorica)

Geplaatst op Geupdate op

aristoteles kennisEr zijn allerlei boeken over de techniek van het spreken of de kunst van het debat. Eenvoudig en inleidend zijn de boekjes van Van Eemeren en Grootendorst. Uitvoeriger en meer praktijkgericht zijn de boeken van Peter van der Geer, voortrekker op het gebied van debat in Nederland. Een prachtige mix van moderne praktijk en klassieke retorica is te vinden in het boek van Marjon Spolders-van Es, Het winnende woord. Een soortgelijke mengeling, zij het meer theoretisch dan praktisch uitgewerkt, is te vinden in de boeken van J.P.Guépin. Praktisch is weer wel het boek van Braet en Berkenbosch, Debatteren over beleid. Goede theoretische standaardwerken in het Nederlandse taalgebied zijn de boeken van Perelman, IJsseling en Van Eemeren, Grootendorst, Kruiger. Zij zijn alledrie al van wat oudere datum, net als het voortreffelijke boekje van Leeman en Braet, Klassieke retorica. Onlangs is daar Gerbrandy’s magistrale vertaling van Quintilianus aan toegevoegd. Net als dat werk is ook Aristoteles’ Retorica nog steeds de basis van de moderne retorica (helaas nog niet in het Nederlands vertaald), tezamen met Cicero’s Drie gesprekken over redenaarskunst. Michel Foucault heeft zich uitgebreid verdiept in het woord parresia. De bandopnames van zijn colleges daarover zijn toegankelijk vertaald.

Aristotle (1991), The art of rhetoric. Translated with an introduction and notes by H.C. Lawson-Tancred. Penguin Books, London
– Braet, A., R. Berkenbosch, (1989), Debatteren over beleid. Beknopte handleiding voor academisch debatteren. Wolters-Noordhoff, Groningen.
-Cicero (1989). Drie gesprekken over redenaarskunst. Weten-denken-spreken. Vertaald en toegelicht door Hedwig W.A. van Rooijen-Dijkman en Anton D. Leeman (1989), Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam.
-Eemeren, F.H. van, R. Grootendorst, T. Kruiger (1986), Argumentatietheorie. Martinus Nijhoff, Leiden.
-Eemeren, Frans van, Rob Grootendorst (1994), Dat heeft u mij niet horen zeggen, Drogredenen van A tot Z. Uitgeverij Contact, Amsterdam.
– Eemeren, Frans van, Rob Grootendorst (1996), Waar slaat dat nou weer op? De taal van het meningsverschil. Uitgeverij Contact, Amsterdam.
-Foucault, Michel (1989), Parresia: vrijmoedig spreken en waarheid. Stichting voor filosofisch onderzoek/Krisis, Amsterdam.
-Geer, Peter M. van der (1995). Werken aan debatvaardigheden. Elsevier/De Tijdstroom, Maarssen.
-Geer, Peter M. van der (2002). De kunst van het debat
-Geer, Peter van der (1999). Het Lagerhuis. De kunst van het debatteren. Kosmos- Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen.
-Guépin, J.P. (1983). De Beschaving: dialectiek, de taal der hartstochten, de mening van de ander, het bloedig fundament van de beschaving. Amsterdam, Bert Bakker.
-Guépin, J.P. (1994). Het verschil van mening. Ambo, Baarn. IJsseling, S. (1975), Retoriek en filosofie. Wat gebeurt er wanneer er gesproken wordt? Acco, Leuven.
-Leeman, A.D., A.C. Braet (1987), Klassieke retorica, Wolters-Noordhoff, Groningen. Perelman, Ch. (1977), Retorica en argumentatie. Ambo, Baarn.
-Quintilianus (2001), De opleiding tot redenaar. Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Piet Gerbrandy. Historische uitgeverij, Groningen.
– Spolders, Marjon (1997), Het winnende woord. Succesvol argumenteren. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s