Socratisch Café Utrecht: Privileges

Geplaatst op

Privileges, het woord alleen al roept sterke reacties op. We denken aan mensen met veel geld, met veel macht, in hoge posities, of van adel. Kijk, dat zijn nu de mensen met privileges, met speciale voorrechten! En hoe we over hen denken, dat is snel gezegd: fout.

Maar wat zijn nu precies privileges, en zijn er meer mensen of groepen die privileges hebben? Zijn privileges bij ‘geboorte’ doorgegeven, of kun je ze ook verwerven?

Privileges werden vroeger vastgelegd op papier. Maar nu lijken we iets anders te verstaan onder ‘privileges’ en zijn er ook ongeschreven privileges. Kun je spreken van privileges als degenen die ze heeft zich er niet van bewust is?

In het begin van de vorige eeuw vochten vrouwen voor algemeen kiesrecht, maar de meeste mannen vonden het niet een privilege dat zij stemrecht hadden, ze vonden het vanzelfsprekend. Kun je je eigen privileges kennen? Of pas als iemand anders je erop wijst? Kun je privileges los zien van het effect op anderen? Schaden privileges anderen? Kun je/ moet je privileges van anderen respecteren?

19 juni 2019
Maliebaan 45, Utrecht
Start 19.30 uur
Kosten : 10 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s