Socratisch café online: Boosheid

Geplaatst op

Boos zijn.

We kennen het allemaal. Wat is het eigenlijk? Hoe ontstaat het? Waar komt het vandaan? Kun je kiezen om boos te zijn of overkomt het je? Is ingehouden woede ook boosheid? Helpt boosheid je om dingen aan te pakken? Wanneer je je spreekwoordelijk ‘kwaad maakt’ tijdens de voorjaarsschoonmaak, roep je dan boosheid op jezelf te motiveren? Wat staat er eigenlijk op het spel wanneer je boos bent? Is dat gerechtvaardigd? Is boosheid ruw en bitter?


‘Op de snelweg zie ik een auto snoeihard naderen in mijn spiegel. Ik erger me, maar geef ruimte. Vervolgens haalt hij me net iets te scherp in, waardoor ik nog net uit kan wijken. Angst maakt plaats voor boosheid. Maar als ik zie dat de bestuurder op zijn mobiel zit, ben ik echt woest’.
Ergernis, boosheid en woede, als gradaties van dezelfde mentale toestand

Wanneer je de emotie uit boosheid haalt, is het dan een houding? Wanneer houdt boosheid op? Kun je dat sturen?

Voor het socratisch gesprek over Boosheid, neem je een persoonlijk voorbeeld mee, waar op dit moment geen emotie meer zit. Een ervaring die een vraag bij je oproept, die als vertrekpunt kan dienen bij het onderzoek. Het doel is meer inzicht te krijgen in het thema. We gaan het dus feitelijk onderzoeken volgens het zandlopermodel van het socratisch gesprek.

Dat is een uitdaging, aangezien het de kunst is om juist bij dit onderwerp uit de emotie te blijven. Dit betekent dat we onze empathie voor een paar uur buiten de deur laten om ons ten volle op het onderzoek te kunnen richten.
Dit digitale Café is een samenwerking tussen Socratisch Café Utrecht, Socratisch Café Zwolle en Socratisch Café Eindhoven. Het online socratisch gesprek vindt via ZOOM plaats op woensdag 19 mei van 19.15- 21.45 uur.

We starten met de gehele groep, vervolgens gaan we in kleine groepen onder leiding van een gespreksleider uiteen om ten slotte gezamenlijk te eindigen.
In elke groep is plaats voor 24 deelnemers. We werken met 6 gespreksleiders, dat betekent dat er ruimte is voor 24 deelnemers. We werken op volgorde van inschrijving dus laat zo snel als mogelijk weten of je deelneemt, dit kan tot 13 mei via mailadres: maypenders@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s