Socratisch café online: Zekerheid

Geplaatst op

Wat is zekerheid?

Iedereen heeft het over zekerheid. We willen allemaal zekerheid. Nee, we eisen zekerheid. Als het over corona gaat, van de regering, van het RIVM, van de deskundigen. Maar we willen ook zeker zijn over de veiligheid van het voedsel. En van een maandelijks inkomen, van een dak boven ons hoofd, van eten op tafel, van onze relatie. En als we in een vliegtuig stappen – als dat er nog eens van komt – willen we zeker zijn dat we veilig op onze bestemming aankomen. We willen het liefst alle risico’s uitsluiten of vermijden.

Maar wat is zekerheid eigenlijk? Wat houdt het begrip zekerheid in? Denken we daar allemaal hetzelfde over?

Deze keer kiezen we voor een andere vorm van gesprek: het definitiegesprek. Eigenlijk is dit de meest oorspronkelijke vorm van een socratisch gesprek. In een definitiegesprek onderzoek je gezamenlijk het begrip zekerheid. Ook hier beginnen we, zoals elk socratisch gesprek, met een concrete ervaring rond het thema. Wanneer had jij te maken met ‘zekerheid’? Wanneer ging jij voor zekerheid? Bij de keuze van je nieuwe baan? Bij de aanschaf van je nieuwe auto?

Zal dit gesprek uiteindelijke leiden tot een allesomvattende definitie?

We nodigen je uit voor een onderzoek van het thema aan de hand van een concrete persoonlijke casus. Een ervaring die een vraag bij je oproept, die als vertrekpunt kan dienen bij het onderzoek. Het doel is meer inzicht te krijgen in het thema.

Dit digitale Café is een samenwerking tussen Socratisch Café Utrecht, Socratisch Café Zwolle en Socratisch Café Eindhoven.

Het online socratisch gesprek vindt via ZOOM plaats op woensdag 21 april van 19.15- 21.45 uur.

We starten met de gehele groep, vervolgens gaan we in kleine groepen onder leiding van een gespreksleider uiteen om ten slotte gezamenlijk te eindigen.

In elke groep is plaats voor 4 deelnemers. We werken met 6 gespreksleiders, dat betekent dat er ruimte is voor 24 deelnemers.

We werken op volgorde van inschrijving dus laat zo snel als mogelijk weten of je deelneemt, dit kan tot 14 april via mailadres: maypenders@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s