Socratisch café online: Loyaliteit

Geplaatst op

Loyaliteit – vertrouwen in en trouw aan een ander of een groep.  Misschien kun je ook loyaal zijn aan jezelf,  of aan ideeën.  Relaties waar je bij hoort, waar je verbinding mee hebt, waar je verplichtingen aan hebt. Die verwachtingen van jou hebben waar je aan moet voldoen. Families, nationaliteiten, bedrijven, clubs en zeker ook vrienden en partners.

 Zoals in de samenleving nu loyaliteit verwacht wordt door overheid, virologen en medeburgers (70%, wordt gezegd)  aan zelf opgebrachte vrijheids-en contactbeperkingen.

Maar als je jouw mening of standpunt verandert, of verschillende partijen willen iets van jou, kun je in een loyaliteitsconflict terecht komen. Dan moet je weten waarop jouw loyaliteit is gericht en moet je soms moeilijke keuzes maken; dan kun je zomaar vinden dat je een andere groep loyaliteit verschuldigd bent.  En dan word je soms ineens een verrader genoemd, of een gekkie of ontkenner.

Wat is loyaliteit nou precies? Waar richt loyaal zijn zich op? Hoe ver gaat loyaliteit? Is loyaal zijn een verplichting tot trouw aan ‘de groep’? Een prioriteit, waar je de meeste trouw aan verplicht bent? Een verantwoordelijkheid, waar je met recht op aangesproken wordt? Een eis tot gehoorzaamheid? Mag of moet je als ambtenaar de wet overtreden als je loyaal bent aan het integer behandelen van burgers??

Kan loyaliteit ook trouw aan jezelf zijn? Een deugdelijke houding van jezelf gebaseerd op vertrouwen in  je eerlijke, ware overtuigingen?  Moet je loyaal blijven, als jouw mening  veranderd is? Wanneer hoef je niet loyaal te zijn?

We nodigen je uit voor een onderzoek van het thema aan de hand van een concrete persoonlijke casus. Een ervaring die een vraag bij je oproept, die als vertrekpunt kan dienen bij het onderzoek. Het doel is meer inzicht te krijgen in het thema.

Dit digitale Café is een samenwerking tussen Socratisch Café Utrecht, Socratisch Café  Zwolle  en Socratisch Café Eindhoven.

Het online socratisch gesprek vindt via ZOOM plaats op woensdag 20 januari van 19.15- 21.45 uur.

We starten  met de gehele groep, vervolgens gaan we in kleine groepen onder leiding van een gespreksleider uiteen om aan het einde gezamenlijk te eindigen. 

In elke groep is plaats voor 4 deelnemers. We werken met zes gespreksleiders, dat betekent dat er ruimte is voor 24 deelnemers. We werken op volgorde van inschrijving dus laat zo snel als mogelijk weten of je deelneemt, dit kan tot 14 januari via mailadres: maypenders@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s