Socratisch Café Utrecht 20 februari: Kiezen

Geplaatst op Geupdate op

Het ergens uit kunnen kiezen vinden we belangrijk. De dingen die we kiezen en waarmee we ons omringen, de dingen die we doen, de studie / de baan die we kiezen, waar we wonen, hoe we wonen, hoe en wat we eten, de auto waar we in rijden, of juist niet, zijn belangrijk.
Waarom hechten we zo aan al die dingen, en aan dat we dit zelf kunnen kiezen. Het lijkt erop dat we er onze individualiteit en misschien zelfs onze identiteit mee willen uit drukken.

Wat hebben we eigenlijk wel en wat hebben we niet te kiezen? Wat mogen we, kunnen we en soms ook, moeten we kiezen? Hoe wel / niet fijn is het om al die keuzes  voorgelegd te krijgen en wat zijn de grenzen waarbinnen we iets te kiezen hebben?
Hebben we dat beeld van kunnen kiezen nodig? Hoort het in de liberale ideologie om ons al die keuzemogelijkheden voor te spiegelen of hoort het bij een verantwoordelijk, bewust leven dat je je eigen keuzes maakt op basis van solide argumenten gebaseerd op deugden en waarden.

En als we dan keuzes maken, op basis waarvan maken we die? Hoe bewust gefundeerd op waarden of op kennis? In hoeverre spelen sociale en omgeving factoren een rol, en media en marketing en hoe bewust zijn we ons van al de “minder bewuste beïnvloeding”?
In een socratische dialoog onderzoeken we onze ervaringen met kiezen.

20 februari 2019
Maliebaan 45, Utrecht
Start 19.30 uur
Kosten : 10 euro

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s