Filosofisch café Wageningen 11 november

Geplaatst op

Op zondag 11 november houdt prof dr Gabriëls een inleiding
over de actualiteit van Herbert Marcuse.

THUIS
THUIS, Stationstraat 32, 6701 AM WAGENINGEN
aanvang 14:30
toegang € 8,-
leden HV en NIVON € 5,-
studenten halve prijs
scholieren PANTARIJN gratis

ATTENTIE: door de verbouwing (die nu halverwege is) zitten we as zondag in de GROTE ZAAL.
INGANG ACHTEROM
Loop om het blok heen: via de dichtstbijzijnde hoek (bloemenwinkel) lopen, rechtsaf, bij de kerk weer rechtsaf, nar 20 meter weer rechtsaf en de trap af naar het achterplaatsje.

Herbert Marcuse (1898-1979) was wereldberoemd in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw: de tijd van de studentenopstanden. Hoe actueel is hij?

Van Marcuse zijn in elk geval twee termen in het spraakgebruik overeind gebleven.
De ene is ‘repressieve tolerantie’, de andere ‘eendimensionaliteit’. Met de eerste term bedoelt Marcuse dat de mens een schijnvrijheid bezit omdat zij enkel bezig is met het bevredigen van valse behoeftes. De kapitalistische ideologie, die sterk gericht is op consumptie, hindert het vermogen van de burger om kritisch (of negatief, zoals Marcuse het noemt) te kunnen denken. Zo denkt de burger weliswaar keuzevrijheid te bezitten, maar wordt hij in werkelijkheid in toom gehouden door een onderdrukkend systeem. Dit verschijnsel is wat Marcus ‘repressieve tolerantie’ noemt.

Eendimensionaliteit houdt in dat de maatstaven die we gebruiken om het bestaande te beoordelen aan dat bestaande zijn ontleend en daar niet buiten treden.
Bij tweedimensionaliteit komt de kritische splijting tussen wat bestaat en wat mogelijk is in termen van een betere en menswaardiger wereld pas echt aan de orde.

Wat hebben we nog aan zulke theorieën? Wat kunnen we ermee uitrichten tegen data-giganten, internet trollen en het oprukkende alt-right fascisme?

Prof. dr. René Gabriëls is filosoof en sociaal wetenschapper en promoveerde op een proefschrift met als titel Intellectuelen in Nederland: Publieke controversen over kernenergie, armoede en Rushdie.
Hij is als docent filosofie verbonden aan de Universiteit van Maastricht. Hij schreef boeken over racisme, intellectuele en lokale democratie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s