Socratisch Café Utrecht: Goed doen / Altruïsme 19 september

Geplaatst op Geupdate op

Een breed gedragen idee over het leven is dat we geen slechte dingen doen en dat het lovenswaardig is om iets goeds voor iemand anders te doen. We helpen mensen, we geven aan goede doelen, we doen vrijwilligerswerk, we verlenen (mantel)zorg etc.
Soms doen we dat spontaan omdat er zich iets aandient waar we voor warm lopen / geen nee tegen kunnen of durven te zeggen. Welke normen hanteren we eigenlijk rond goed doen.

Hoe sympathiek moet het doel zijn, hoe nabij? Hoe effectief is wat we doen en kan dat niet effectiever, of is dat niet primair belangrijk.
Hoe belangrijk is het dan we er ons goed bij voelen, om goed te doen? Hoe belangrijk is dat we er voor gewaardeerd worden, dat we er erkenning, dankbaarheid voor terug krijgen?

Hoe staat het met de leniging van nood die wat verder weg is, voor mensen die we niet persoonlijk kennen. Altruïsme waarbij het eigenlijk alleen gaat om de effectiviteit, zoveel mogelijk nood lenigen met de middelen die je daarvoor in wilt / kunt zetten.
Hoe gaan we om met de bekende drogredenen om niet te geven, om niets te doen. Blijft veel aan de strijkstok hangen, die mensen / landen moeten eerst maar eens onderling de zaken op orde hebben.
Welke prioriteiten stellen we? Mensen algemeen, kinderen, natuur, dieren, klimaat, mensenrechten, bestrijding van ziekten, ………………………..
Hoe rationeel, emotioneel, empathisch, politiek correct, effectief, ….. gaan we om met ons atruïsme?
19 september 2018
Maliebaan 45
Start 19.30 uur
Kosten : 10 euro

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s