Socratisch Café Amsterdam- Mededogen

Geplaatst op Geupdate op

Thema Mededogen

Voor diegenen die religieus zijn opgevoed is mededogen misschien een begrip wat vaker langs is gekomen. Zo wordt Christus als voorbeeld gezien voor zijn volgelingen om “hun eigen verlangens te verzaken en om mededogen te tonen t.a.v. anderen, in het bijzonder voor diegenen die hulp nodig hebben” (Wikipedia) .

In het hindoeïsme wordt mededogen als één van de drie deugden beschouwd en binnen het boeddhisme wordt er veel over mededogen gesproken als iets wat belangrijk is om te bereiken.
Maar ook voor niet- religieuzen is mededogen een ervaring die we in ons dagelijks leven meemaken.

Maar wat is dat mededogen dan precies? In de wapenspreuk van Amsterdam is barmhartigheid opgenomen. Is dat hetzelfde? Heeft mededogen iets met medelijden te maken? Is compassie hetzelfde als mededogen? Of waar zit dan het verschil? Kan je ook mededogen met jezelf ervaren? Mag je mededogen van de ander met jou afwijzen?

Op 25 mei willen we het begrip mededogen onder het vergrootglas leggen. Door middel van vragen gaan we onze eigen ervaring en die van anderen met dit thema nader onderzoeken.
Wij nodigen u van harte uit om dit samen met ons te komen doen. 

Socratisch Café Amsterdam
Iedere laatste vrijdag van de maand komt hier een bonte verzameling van mensen bijeen om gesprekken te voeren aan de hand van een specifiek thema. Thema en vaste gespreksvormen zijn de kaders waarbinnen gezocht wordt naar dieper liggende overtuigingen van de deelnemers. Hierbij wordt gesproken vanuit persoonlijke ervaringen met het thema. De gesprekken worden begeleid door enthousiaste en ervaren socratische gespreksleiders, maar u kunt ook onder begeleiding zelf oefenen met het leiden van een dialoog.

Vrijdag 25 mei 2018
Locatie: Huis van de Wijk Lydia, Roelof Hartplein 2
Entree: € 10,-; studenten € 5,-; 4-rittenkaart € 30,-
Begeleiding: Karel van Haaften, Pomme van Vught, Arthur Bijl, Joke Jongejan, Carla Peverelli, Roelof Langman, Floor Driessen

Programma
15.00: Inloop
15.30: Welkomstwoord en inleiding op het thema
15.45: Dialoog in subgroepen (keuze uit diverse gespreksvormen)
17.00: Pauze met intermezzo
17.30: Vervolg dialoog in subgroepen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s