Liefde-Socratisch Café Amsterdam 23 februari

Geplaatst op Geupdate op

Uitnodiging Socratisch Café Amsterdam
Vrijdag 23 februari 2018

Een filosofisch zelfonderzoek door op Socratische wijze met andere mensen in dialoog te treden.

Thema Liefde

Inleiding door gespreksleider Floor Driessen

In boeken en muziek is het een veelbesproken en veelbezongen onderwerp; de liefde. Ook wordt het in uiteenlopende vakgebieden onderzocht, zoals de psychologie en economie. We weten uit breinonderzoek welke hersengebieden actief zijn bij verliefdheid en welke hormonen onze emoties beïnvloeden maar… weten we dan ook wat liefde is? Is het bijvoorbeeld een waarde (een liefdevol mens zijn), een gevoel (voor iemand of iets) of is het gedrag (liefhebben)?

De oude Grieken onderscheidden 3 soorten liefde: Eros (extatische liefde), Philia (intimiteit/ vriendschap) en Agape (belangeloze zorg; liefde als gave). Volgens Plato (Symposium) is het romantisch concept van de (seksuele) liefde slechts een opstapje naar wat hij als het ideaalbeeld van liefde beschouwt: een allesverterende passie voor wijsheid en schoonheid. Ook hedendaagse filosofen als Ad Verbrugge en Marjan Slob veronderstellen dat er achter hedendaagse seksuele en romantische verlangens algemener diepmenselijke drijfveren liggen (zoals het verlangen naar verbinding).

Vragen die we bijvoorbeeld kunnen stellen om te onderzoeken wat liefde is, zijn: Is er een verband tussen liefde en deugd? Is liefde nodig voor het leiden van een goed leven? Kun je door de liefde boven jezelf uitstijgen? Is liefhebben te leren? Is het mogelijk om belangeloos van een ander te houden? Is het nodig je aan een ander toe te vertrouwen? Wat is de relatie met overgave en compassie? Is er eigenlijk een reden voor liefde? Is liefde te rechtvaardigen – b.v. door de goede eigenschappen van de ander? (Filosoof Frankfurt vindt overigens van niet; je kiest er immers over het algemeen niet voor om heel beredeneerd van iemand te gaan houden of daar mee te stoppen). Gaat het eigenlijk wel om de/ een ander? En is het nodig de ander te kennen of kun je ook van een vreemdeling houden? Of zelfs van een vijand?

Socratisch Café Amsterdam
Iedere laatste vrijdag van de maand komt hier een bonte verzameling van mensen bijeen om gesprekken te voeren aan de hand van een specifiek thema. Thema en vaste gespreksvormen zijn de kaders waarbinnen gezocht wordt naar dieper liggende overtuigingen van de deelnemers. Hierbij wordt gesproken vanuit persoonlijke ervaringen met het thema. De gesprekken worden begeleid door enthousiaste en ervaren socratische gespreksleiders, maar u kunt ook onder begeleiding zelf oefenen met het leiden van een dialoog.

Vrijdag 23 februari 2018
Locatie: Huize Coenen-Lydia, Roelof Hartplein 2
Entree: € 10,-; studenten € 5,-; 4-rittenkaart € 30,-
Begeleiding: Karel van Haaften, Pomme van Vught, Arthur Bijl, Joke Jongejan, Carla Peverelli, Roelof Langman, Floor Driessen

Programma
15.00: Inloop
15.30: Welkomstwoord en inleiding op het thema
15.45: Dialoog in subgroepen (keuze uit diverse gespreksvormen)
17.00: Pauze met intermezzo
17.30: Vervolg dialoog in subgroepen
18.30: Afsluiting en borrel (na 19.00 eventueel voortzetting in Café Wildschut)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s